Какво да очаквам от консултациите

Sharing is caring!

Онлайн консултирането представлява общуване с психотерапевта чрез скайп или месинджър. Същността на работа е като в терапевтичен кабинет, спазват се същите етични правила и професионални стандарти. Разликата е, че психотерапевтът и клиентът са лишени от онази част от информацията, която се получава чрез живата комуникация. Препоръчва се за хора, които нямат възможност или време за реален контакт с професионалист в областта на психичното здраве – жители на малки населени места, които нямат достъп до качествена психотерапевтична помощ, хора, които поради някаква причина не могат да напуснат дома си, родители с много ангажименти, активно работещи с много натоварен ежедневен график.

Този вид психологическа подкрепа е подходяща и за тези, които желаят да останат анонимни, притесняват се да признаят за съществуването на даден проблем или предпочитат комфорта на дома си пред кабинета на психотерапевта.

Ако предпочитате да осъществите първия си контакт с терапевта чрез електронна поща, в писмото опишете с няколко изречения, това което ви притеснява. Отговорете на въпросите готови ли сте да работите за вашето израстване и промяна, които изисква усилия и от ваша страна. Непременно напишете къде живеете и какви са вашите възможности за комуникация и съвместна работа. Не забравяйте да кажете какво очаквате като резултат, така че да се чувствате различно по добър за ваш начин.

Консултирането или терапията е процес, чийто продължителност зависи от естеството на проблема и той не може да продължи по-дълго от това, което е необходимо. Резултатът от процеса зависи от професионализма, харизмата на психотерапевта и от готовността на клиента да поемете отговорност за конкретни стъпки към промяна на ситуацията или на своите действия по време на съвместната работа. Онлайн консултацията не е вълшебно хапче за разрешаване на проблеми, дори да е реализирана по най – добрия начин и от професионалист. Това е начин човек да преоткрие себе си и пътя към своята промяна, който ще му донесе ново, по-добро качество на живот, ще му даде възможност да разгърне потенциала си, ще му даде шанса да бъде щастлив.

Истинското здраве включва в симбиоза физическото, ментално и психическо здраве на личността,  защото психиката и тялото са две страни на една съща е монета.  Когато тялото страда човек може да се чувства зле от този факт, да бъде тъжен или депресиран, но когато психиката страда, може да причини на тялото много страдания. Голямо разнообразие от психосоматични и соматопсихични болести, като проблеми с теглото, сексуални проблеми, епилепсия, астма, кожни и гастроентерологични проблеми, могат да бъдат успешно повлияни само с промяна на емоционалното здраве.