За паник атаките

Sharing is caring!

Паник атаката е внезапен епизод на интензивен страх, който е съпътстван от остри физически реакции на тялото, при липса на истинска опасност или реална причина за неговото конкретно появяване.

Паник атаката обаче може да бъде много плашеща сама по себе си. Когато се появи, човек е възможно да усеща пълна загуба на контрол върху себе си и да мисли, че преживява сърдечен ударили дори, че умира.
 Много хора минават през една или две паник атаки за целия си живот и проблемът изчезва, очевидно след като дадената стресираща ситуация премине. Но ако преживявате чести, неочаквани паник атаки и прекарвате дълго време в постоянен страх от това да не се случи още една, може би страдате от паническо разстройство.


Паник атаките обикновено започват абсолютно внезапно, неочаквано. Те могат да се появят по всяко едно време – когато карате колата си, в магазина, докато спите или по време на работа. Честотата им може да бъде различна – през години, месеци, дни или всеки ден.
Самата паник атака може да се различава при всеки, но симптомите обикновено се появяват за минути. След като премине това състояние може да чувствате силна умора и изтощение.

Най-типичните симптоми при паник атака са:

Усещане за неизбежна опасност
Страх от загубата на контрол или че ще умрете
Ускорен пулс
Изпотяване
Треперене
Недостиг на въздуха и усещане за стягане в областта на гърлото
Студени тръпки
Горещи вълни
Гадене
Коремни спазми
Болка в гърдите
Главоболие
Замаяност или прималяване
Изтръпване на части от тялото
Усещане за загуба на връзка с реалността.


Кога е нужно да потърсим професионална помощ?
Най-доброто решение е да се потърси помощ възможно най-скоро. Въпреки че паник атаките не са животозастрашаващи сами по себе си, с течение на времето могат да зачестят,  могат да бъдат изключително плашещи. Преживяват се заедно с мъчително физическо чувство за дискомфорт, интензивен страх от повторната им поява и това значително повлиява на качеството на живота в отрицателна посока.

Ако страдате от панически атаки и сте влезли в омагьосания кръг на страха от тяхната повторна поява, това, което трябва да знаете, че ще ви бъде трудно да се справите без професионална подкрепа. Паническото разстройство е състояние, което може да бъде успешно преодоляно чрез психотерапия, като при по-тежки форми може да има необходимости от медикаментозно лечение.

Възможни причини да преживявате паник атаки или паническо разстройство:

Тревожност, ситуационна или генерализирана, обща

Функциониране на личността като тревожна от дълго време

Непреработени страхове и емоционални проблеми от ранно детство и юношество

Генетична предразположеност

Стрес, загуба, промяна, надвишаваща прага на поносимост наличността

Чувствителност  спрямо стреса и склонност към преживяването на негативни емоции

Паник атаките са свързани и с нашия естествен „бий се или бягай” рефлекс, с който тялото отвръща при регистрирането на заплаха. Например, ако ви гони див звяр, вашето тяло абсолютно инстинктивно реагира, за да ви мобилизира за „бой”или „бягство”, така че да се спасите от животозастрашаващата ситуация. В такъв случай например пулсът ви ще се ускори, дишането ви ще се учести и т.н. Подобни вегетативни промени се случват в тялото при преживяването на паник атака. Но въпросът поради каква причина се е появила тя, когато не ни гони див звяр и как да се справим с това, минава през личната терапия с квалифициран психотерапевт.

Рискови фактори:

Паник атаките най-често започват в късното юношество и ранна зрялост, като са регистрирани повече случаи при жени, отколкото при мъже.

Фактори, които могат да увеличат шанса за преживяването на паник атака или паническо разстройство:

Функционирането на личността като тревожна, без тя даосъзнава това

Наличие на член от семейството, страдал от паник атаки или тревожност

Стрес, свързан със смърт или сериозно заболяване на близък

Травматично събитие, като например преживяването на изнасилване или на сериозен инцидент

Големи промени в живота ви като например развод или раждане на дете

Физическо или сексуално насилие, преживяно в детството

Надвишен лимит на психичния ресурс на личността

Неразрешими за личността вътрешни конфликти, страхове.

Кога трябва да потърсим помощ?
Ако се оставят нелекувани, паническите атаки или паническото разстройство могат сериозно да повлияят на почти всички сфери от живота ви. Непрекъснатият страх от следващата паник атака може да разруши възможностите за водене на нормален начин на живот.