В депресия ли съм

Sharing is caring!

Депресията е едно от най-мъчителните, трудни  психични състояния, които могат да ни обземат и от което никой не е застрахован. В ежедневието си използваме често думите „депресиран съм”, като просто описание на моментно или кратко обезсърчаване, тъга.

Това води до пренебрегване и недоразбиране на сериозността на реалната депресия, която може да инвалидизира човека, да снижи качеството му на живот или изцяло да обърка живота му.

Може би наистина сте депресиран, ако за период от повече от две седмици се чувствате тъжен, обезсърчен, нещастен през по-голяма част от времето или усещате загуба на интерес или удоволствие от дейности, които по принцип са ви приятни.

Важно е да се обърне внимание на факта, че всеки от нас преживява периоди, в които наистина проявява симптоми на депресия, но това не значи, че е депресивен. Също така сериозността на състоянието не предполага наличие на абсолютно всички симптоми, тъй като индивидуалният фактор винаги оказва влияние.

Кои обаче са най-характерните симптоми на реалното състояние „депресия”?

Поведенчески симптоми като загуба на желание за излизане от дома, демотивация за извършване на дейности в работата или в училище, отдалечаване от близките и приятелите, злоупотреба с алкохол и/или всякакъв тип успокоителни, загуба на интерес от приятните по принцип дейности, проблеми с концентрацията на вниманието.

Психологически симптоми са на чувства на непреодолимост, вина, раздразнителност,обезсърчение, неувереност, нещастие, нерешителност, разочарование, отчаяние, тъга, тежка мъка.

Мисли като „Аз съм провал”, „Всичко е по моя вина”, „Никога не ми се случва нищо хубаво”, „Аз съм безполезен”, „Животът няма смисъл”,„Другите ще са по-добре без мен” са изключително типични за депресивното състояние.

Физическите симптоми включват непрекъсната умора, физическо изтощение, главоболие и мускулни болки, „свиване” в стомаха, проблеми със съня, загуба или промени в апетита, драстична загуба или покачване на телесното тегло

Симптомите могат да бъдат индивидуално изразени. Но ако се опасявате, че вие или някой ваш близък страда от депресия е от изключителна важност да се потърси професионална помощ, независимо дали смятате, че състоянието е сериозно. Това може да бъде преценено само от специалиста. Най-добрият вариант е да се вземат мерки преди депресията да се задълбочи, защото така и самото възстановяване ще се случи за по-кратък период.