„Съветите“ на едно дете към неговите родители

Sharing is caring!

images-59

Не ме разглезвайте. Знам много добре, че не мога да получа всичко, което искам. Аз само ви изпитвам.
Не се страхувайте да сте строги с мен. Аз го предпочитам. Това ще ми позволи да разбера къде ми е мястото.
Не ме насилвайте. Това ще ме научи, че силата е всичко. Аз ще откликна по-лесно, ако ме убеждавате.
Не бъдете непоследователни. Това ме обърква и ме кара да се измъквам по какъвто начин мога.
Не ми обещавайте, ако  не сте в състояние да изпълните обещанието си. Това ще ме накара да не ви вярвам.
Не се поддавайте на моите предизвикателства, когато искам настоятелно нещо. След това аз ще се опитам да извоювам още по-големи „победи“. Не се разстройвайте много, когато ви кажа „мразя ви“. Аз не искам да кажа това, а само да ви покажа, че сте ме наранили. Всъщност ви обичам твърде много.
Не ме карайте да се чувствам по-малък, отколкото съм. Аз ще го компенсирам, като започна да се държа неадекватно за възрастта си. Не вършете неща вместо мен, които мога да свърша сам. Това ще ме накара да се чувствам зле и няма да ми позволи да порастна по добър начин. Не обръщайте голямо внимание на „лошите ми навици“. Това само ще ме насърчи да продължавам. Не ме критикувайте пред други хора. Аз ще възприема по-добре, ако разговаряте с мен спокойно и насаме. Не се опитвайте да обсъждате моето поведение в разгара на кавгата. Слухът ми в този момент е нарушен, а способността ми за справяне още повече. Не се опитвайте да ме поучавате. Вие бихте се изненадали колко добре знам какво е добро и какво е лошо. По-добре разберете каква е причината да не го правя. Не ме карайте да чувствам грешките си като грехове. Аз трябва да се науча да правя грешки, без това да означава, че не съм добър. Не ме гълчете постоянно. Ако го правите ще се наложи да се правя, че не ви чувам. Не искайте обяснение за лошото ми поведение. Понякога не знам защо съм се държал така. Вие трябва да се опитате да ме разберете.
Не поставяйте твърде много на изпитание честността ми. Лесно мога да се изплаша и да ви излъжа.
Не забравяйте, че обичам да експериментирам. По този начин се уча. Моля ви за повече търпение. Не ме предпазвайте от последиците. Аз имам нужда от опит. Не обръщайте голямо внимание на леките ми заболявания. Аз може би ще свикна да се радвам на неразположението си, ако това ми носи повече грижи.
Не избягвайте отговорите на честните ми въпроси. Ако го правите, скоро ще разберете, че съм спрял да ви питам и търся информация от някъде другаде. Не казвайте, че въпросите ми са „глупави“ или „безсмислени“. Ако постъпвате така, много скоро ще усетите, че го правя, за да се занимавате с мен.Никога не се представяйте за идеални и безгрешни. Ще ми бъде трудно да ви следвам. Не се притеснявайте, че прекарваме малко време заедно. Важното е как го прекарваме. Не позволявайте страховете ми да предизвикват безпокойството ви. Така ще се страхувам повече. Вдъхнете ми смелост.
Не забравяйте, че не мога да се справя без вашето разбиране и насърчение. Макар и често заслужени, понякога забравяте похвалите и одобрението.

И още нещо – аз ви обичам много, моля ви обичайте ме и вие!