Най-важното за булимията

Sharing is caring!

Човек, страдащ от булимия, на първо място не е избрал този начин на живот, защото е модерно или приятно, всъщност той има нужда от помощ да се измъкне от това състояние.
 Булимията се характеризира с повтарящи се епизоди на преяждане или безконтролно хранене, последвани от компенсаторно поведение. Хората, страдащи от булимия, обръщат прекалено голямо внимание на това как изглеждат, като телесното им тегло играе огромна роля при формирането на самооценка. Това може да стигне до абсолютна зависимост между чувството за самоувереност и външен вид, като първото е изцяло зависимо от второто.
„Компенсаторното поведение” е поведение, което може да приеме различни лица. Общото между тях е стремеж за контрол върху телесното тегло. Примери за такъв тип стратегии са
предизвикано повръщане, употреба на лаксативи и всякакви видове разхлабителни средства, екстремно и продължително постене, прекалено тежки тренировки, употреба на различни медикаменти и хапчета за отслабване.

Човек, страдащ от булимия, може абсолютно да се изгуби в този омагьосан кръг на безконтролно хранене и последващите опити да се компенсира едната крайност с другата. Това задължително, е съпътствано от негативни чувства като например срам, вина, дори отвращение от себе си. Тези поведения могат да станат абсолютно компулсивни и неконтролируеми с времето, и да се превърнат в обсебеност относно храненето, непрекъснати мисли, свързани с храна, отслабване,диети, външен вид.

За околните е трудно да разпознаят хората, страдащи от булимия, особено при положение, че те доста често прикриват и отричат проблема си. Така заболяването може много дълго време да остане без лечение и да се задълбочи. Много хора с булимия нервоза не отслабват драстично и за дълго, а по-скоро при тях могат да се редуват моменти, в които те са леко под или над нормалното тегло за възрастта, пола и височината си.

Когато имаме знания за това какво представлява булимията, можем да вземем мерки навреме, не само, ако това се отнася до нас самите, но и до наш близък. Независимо дали заболяването е напреднало или не, винаги е по-добро решение да се потърси помощ от специалист колкото е възможно, по-скоро.