За онлайн консултациите

Онлайн консултирането представлява общуване с психотерапевта чрез скайп или електронна поща. Същността на работа по скайп е като в терапевтичен кабинет, спазват се същите етични правила и професионални стандарти. Разликата е, че психотерапевтът и клиентът са лишени от онази част от информацията, която се получава чрез живата комуникация. Препоръчва се за хора, които нямат възможност или време за реален контакт с професионалист в областта на психичното здраве – жители на малкиа населени места, които нямат достъп до качествена психотерапевтична помощ, хора, които поради някаква причина не могат да напуснат дома си, родители с много ангажименти, активно работещи с много натоварен ежедневен график.

Онлайн консултацията е добър избор и за българи, живеещи извън пределите на страната, защото за по-ниска цена получават качествена услуга по европейски стандарти. Този вид психологическа подкрепа е подходяща и за тези, които желаят да останат анонимни, притесняват се да признаят за съществуването на даден проблем или предпочитат комфорта на дома си пред кабинета на психотерапевта.

25668605315_a86e8c1315_z

Ако предпочитате психологическа помощ чрез електронната поща, в писмото си опишете ситуацията подробно и ясно, опитайте се да дадете колкото се може повече конкретна информация за това, което ви притеснява. Отговорете на въпросите готови ли сте да работите за разрешаване на проблема, да изпълнявате домашни задачи. Непременно напишете от кое населено място сте и какви са вашите възможности за комуникация и съвместна работа. Най-накрая не забравяйте да кажете какво очаквате от психотерапевта като резултат от вашата съвместна работа.

Онлайн консултирането е удобна форма за психологическа подкрепа в удобно за вас време. Консултирането и психотерапията е процес, чийто продължителност зависи от естеството на проблема и той не може да продължи по-дълго от това, което е необходимо. Резултатът от онлайн консултирането зависи от професионализма, харизмата на психотерапевта и от готовността на клиента да поемете отговорност за конкретни стъпки към промяна на ситуацията или своите действия по време на съвместната работа и след нея. Онлайн консултацията не е вълшебно хапче за разрешаване на проблеми, дори да е направена по най – добрия начин и от професионалист-психотерапевт, а начин човек да преоткрие себе си и пътя към своята промяна, който ще му донесе ново, по-добро качество на живот, ще му даде възможност да разгърне потенциала си, ще му даде шанса да бъде щастлив.

Истинското здраве включва в здрава симбиоза физическо, ментално и психическо здраве,  защото психиката и тялото са две страни на една съща е монета.  Когато тялото страда човек може да се чувства зле от този факт, да бъде тъжен или депресиран, но когато психиката страда, може да причини на тялото голямо разнообразие от соматични, психосоматични и соматопсихични болести, които често не могат да бъдат излекувани с методите на традиционната медицина, а единствено с психотерапия.