Защо да изберем онлайн терапията?

Онлайн консултирането или терапия е общуване с психотерапевта чрез социалните мрежи. Същността на работа е като в терапевтичен кабинет, спазват се същите етични правила и професионални стандарти. Разликата е, че психотерапевтът и клиентът са лишени от онази част от информацията, която се получава чрез живата комуникация. Препоръчва се за хора, които нямат възможност или време за реален контакт с професионалист в областта на психичното здраве, обективния им достъп до качествена психотерапевтична помощ е невъзможен или които поради някаква причина не могат да напуснат дома си, родители с много ангажименти, активно работещи с много натоварен ежедневен график.

Този вид психологическа подкрепа е подходяща и за тези, които желаят да останат анонимни, притесняват се да признаят за съществуването на даден проблем или предпочитат комфорта на дома си пред кабинета на психотерапевта.

Ако предпочитате психологическа помощ чрез електронната поща, в писмото си опишете ситуацията подробно и ясно, опитайте се да дадете колкото се може повече конкретна информация за това, което ви притеснява. Отговорете на въпросите готови ли сте да работите за разрешаване на проблема, да изпълнявате домашни задачи. Непременно напишете от кое населено място сте и какви са вашите възможности за комуникация и съвместна работа. Най-накрая не забравяйте да кажете какво очаквате от психотерапевта като резултат от вашата съвместна работа.

Консултирането и терапията е процес, чийто продължителност зависи от естеството на проблема и той не може да продължи по-дълго от това, което е необходимо. Резултатът от процеса зависи от професионализма, харизмата на психотерапевта и от готовността на клиента да поемете отговорност за конкретни стъпки към промяна на ситуацията или на своите действия по време на съвместната работа. Психологическата помощ не е вълшебно хапче за разрешаване на проблеми, дори да е осъществена по най – добрия начин и от професионалист, а начин човек да преоткрие себе си и пътя към своята промяна, който ще му донесе ново, по-добро качество на живот, ще му даде възможност да разгърне потенциала си, ще му даде шанса да бъде щастлив.

Истинското здраве включва в симбиоза физическото, ментално и психическо здраве на личността, защото психиката и тялото са две страни на една съща е монета. Когато тялото страда човек може да се чувства зле от този факт, да бъде тъжен или депресиран, но когато психиката страда, може да причини на тялото голямо разнообразие от соматични, психосоматични и соматопсихични болести, които често не могат да бъдат излекувани с методите на традиционната медицина, а единствено с психотерапия.