Дистимия: симптоми и справяне

Sharing is caring!

Въведение в високофункциониращата депресия

Хрумвало ли ви е, че може да има хора, които функционират успешно, изглеждат справящи се, имат добра работа, приятели, краткосрочни и дългосрочни планове, усмихват се и всъщност имат депресия? Общоприетата представа за депресията не включва едно от лицата ѝ, т.нар. високофункционираща депресия или още дистимия.

Дистимия: Симптоми и признаци

Скрита тъга и неудовлетвореност

За съжаление, все повече хора страдат от тази разновидност на депресията, криейки това състояние на тъга и неудовлетвореност от живота си и от другите, и от себе си самите. Хората, страдащи от дистимия, не се водят като статистика, защото рядко търсят помощ по предназначение. Те като че ли са привикнали и примирили с постоянната умора, която ги съпътства на ежедневна база от години наред с отварянето на очите сутрин.

Липса на почивка и наслаждение

Тези хора не умеят да почиват, винаги намират какво да работят и не могат да се наслаждават на живота. За тях липсата на работа е загуба на време. Това обаче се съчетава с подтиснато настроение и желание да се отстранят от света, да се скрият от него по някакъв начин.

Самокритика и перфекционизъм

Да са изключително критични към себе си и това, което правят, се е превърнало в начин на живот, до степен да не разбират, че са неуважителни и автоагресивни. Перфекционизмът контролира живота им и понякога го смятат за своя силна черта. Въпреки усилията им, те не могат да контролират липсата на удовлетворение и здравословната радост от постигнатите резултати. В действителност, те не са щастливи.

Дистимия: Здравословни последици

Психосоматични заболявания

Голяма част от хората с високофункционираща депресия страдат от психосоматични заболявания, имат болести на храносмилателната или дихателната систмема, кожни проблеми, високо кръвно налягане, главоболие, безсъние, странни болки по тялото и други оплаквания, за които лекарите не намират соматична причина.

Какво да направите, ако се разпознаете в дистимията?

Промяна на начина на живот и търсене на помощ

Статията има само информативен характер. Ако откривате в нея неща, които са валидни и за вас, не се самонализирайте. Вместо това, замислете се за промяна на начина на живот или консултация със специалист. Високофункциониращата депресия е сериозно състояние, което изисква професионална помощ и подкрепа за преодоляване.


Често задавани въпроси

Какво е високофункционираща депресия? Високофункциониращата депресия, известна също като дистимия, е състояние, при което индивидът изглежда успешно функциониращ, но изпитва постоянна тъга и неудовлетвореност.

Какви са симптомите на високофункциониращата депресия? Симптомите включват постоянна умора, липса на почивка и наслаждение, самокритика, перфекционизъм и различни психосоматични заболявания.

Защо хората с дистимия рядко търсят помощ? Тези хора често се примиряват със състоянието си и не са научени да търсят подкрепа. Те смятат, че трябва да се справят с всичко сами.

Как да се справя с високофункциониращата депресия? Промяната на начина на живот и консултацията със специалист са ключови за справянето с това състояние. Професионалната помощ е от съществено значение.

Може ли високофункциониращата депресия да доведе до физически заболявания? Да, високофункциониращата депресия може да доведе до психосоматични заболявания като проблеми с храносмилателната или дихателната система, високо кръвно налягане и други.