Внимание! Булимия!

Sharing is caring!


Да знаем по какви знаци да разпознаваме булимията, може да бъде от голяма полза за първата необходима крачка – да си дадем сметка, че има сериозен проблем, наречен хранителното разстройство. Всъщност хранителното разстройство е разстройство на самата личност, която има проблем с емоциите си и функционира като зависима от оценката на  външния свят.

 Ако вие или някой, когото познавате, преживява някои или комбинация от симптоми от изброените по-долу, е жизнено важно да се потърси помощ и подкрепа възможно най-скоро, тъй като личността, независимо от своето желание, не може да се справи сама.

Знаците, сочещи развитието на булимия, могат да бъдат физически, психологически или поведенчески. Най-често те се проявяват в комбинация.

Физически симптоми се проявяват като чести промени на телесното тегло, подувания по бузите и челюстта, мазоли по кокълчетата на ръцете, увреждане на емайла на зъбите, лош дъх – причинени от честото повръщане, усещане за подутост, запек или развитие на нетърпимост към храни, загуба на или нередовен менструален цикъл, отпадналост или замаяност, умора и проблеми със съня.

Психологически симптоми се свързват обикновено с непрекъснати мисли, свързани с храненето, външния вид и теглото; чувствителност и обидчивост при коментари, засягащи хранене, тегло и външен вид;
ниска самооценка и често преживяване на чувства като срам, самоомраза или вина,особено след хранене; нереално възприятие за собственото тяло; обсебеност от храненето и нуждата от контрол върху храненето; депресия, тревожност или нервност; крайна незадоволеност от начина по който човекът си представя, че изглежда тялото му.

Поведенческите симптоми включват често преяждане, предизвикано повръщане или използване на лаксативи, диуретици и всякаквимедикаменти, които потискат апетита; избягване на храненето с други хора; антисоциално поведение, все по-често прекарване на времето сам; повтарящи се и обсесивни поведения, свързани с тялото и теглото; дискомфорт и мистериозност, когато става дума за хранене; компулсивни или твърде тежки тренировки;
практикуване на диети; ходене до тоалетната много често или скоро след хранене, което може да бъде знак за повръщане или употребата на лаксативи; непостоянство, разсеяност, изменчивост в поведението;
самонараняване, злоупотреба със субстанции или опити за самоубийство.

Какви са здравните рискове, свързани с булимията?
Хронични болки в гърлото, проблеми с храносмилането, киселини в стомаха;
Възпаления или хернии в областта на хранопровода и стомаха, заради честотоповръщане;
Стомашни и чревни язви;
Хронични  проблеми с червата, запек и/илидиария, причинена от злоупотребата с лаксативи

Най-тежките и сериозни последствия обаче са върху психичното здраве на човека, проявяващи се в огромна гама от проблематика като занижена себеоценка, обърканост,тревожност, автоагресия, невъзможност за социализация или пъноценен живот, до самубийствени мисли или опити за самоубийство.


Хората, страдащи от разстройството, могат да бъдат въвлечени в коварни „омагьосани кръгове” на хранене и компенсаторни поведения, които да нарушат техните способности за ясно мислене и вземане на решения.

Възможно ли е пълното възстановяване от булимия нервоза?
Разбира се, че е възможно да се излекувате напълно от булимията, дори и да сте живели със заболяването години наред. Пътят на лечение е осеян с много предизвикателства и изисква работа върху самия себе си, с помощта на квалифициран специалист.